Popolno doživetje piva

Kozarci s svojimi lastnostmi vplivajo na naše doživetje pitja piva, zato je zelo pomembno, kakšen kozarec izberemo za določen stil piva.

Ni dolgo tega, ko so gostinski lokali ponujali največ dve vrsti piva (zeleno in rdeče), postregli pa so nam ga v CocaCola kozarcih oz. tistih, ki so bili v danem trenutku pri roki. Na tržiščih z daljšo pivsko tradicijo in razvitejšo kulturo pitja že dolgo ni tako, vsako vrsto oz. znamko piva vam postrežejo v ‘originalnem’, za določeno pivo primernem kozarcu.

Kako pa je kaj s kozarci za pivo pri nas doma? Verjetno bolj klavrno, saj prave ponudbe kozarcev za pivo v Sloveniji, pa tudi na drugih trgih sploh ni. Imamo zadovoljivo izbiro kozarcev za vino, saj ima pitje vina pri nas daljšo tradicijo, predvsem pa se je dojemanje konzumiranja vina v zadnjih dveh desetletjih dvignilo na zelo visoko raven. Tu gre zahvala predvsem nekaj slovenskim svetovno znanim vinarjem in pa gostincem, ki so kakovost ponudbe in postrežbe, kamor spadajo tudi kozarci zelo dvignili.

Podobno kot pri dojemanju konzumiranja vina, ki se je počasi začelo vzpenjati pred dvema desetletjema, se je pričelo premikati tudi pri dojemanju pitja piva. Pivo v Sloveniji dobiva veljavo, predvsem po zaslugi malih pivovarn-mikro oz. kraft pivovarn, ki varijo specialna, bolj aromatična piva, ki pa za popolno doživetje zahtevajo tudi pravi način postrežbe. Pivo že nekaj časa ni več samo pijača za odžejat po napornem delu ali rekreaciji, ampak se kultura pitja piva dviguje, pivo postaja kulinarični priboljšek, poslastica. Če želimo doživeti pivo z vsemi čutili, ki so pri pitju piva vključena, potem je zelo pomembna izbira kozarca in serviranje piva. Dejstvo je, da neprimeren kozarec lahko uniči še tako dobro pivo.

Pivo doživljamo z vsemi petimi čuti

Vid: Ko je pivo natočeno v primeren kozarec vidimo njegovo barvo, ki je lahko zlato-rjava, temna, jantarna… peno ter mehurčke, ki se dvigujejo z dna kozarca.

Vonj: Predno pivo okusimo, doživimo vonj, ki se širi iz kozarca.

Okus: V primernem kozarcu pivo razvije svoj pravi okus.

Sluh: Zelo pomemben je tudi zvok kozarca, ko nazdravimo s prijatelji v prijetni družbi.

Otip: Doživetje je prijetnejše, če v rokah držimo eleganten kozarec, s tankimi stenami in zgornjim robom kozarca, ki se prilega na naše ustnice.

Lastnosti kozarcev in zakaj kozarci vplivajo na doživetje pitja piva

Material/vrsta stekla za kozarce

Poznamo dve osnovni vrsti stekla za kozarce: navadno steklo in kristalno steklo, kozarci iz navadnega stekla so debelejši, manj elegantni, pa tudi odpornejši, kristalni kozarci pa so elegantnejši, se bolj bleščijo, imajo kovinski zven.

Oblika

Poznamo več tipičnih oblik kozarcev za pivo, ki so primerni za posamezne stile piva, saj v primernih kozarcih posamezna piva razvijejo svoje najboljše lastnosti, več o tem v naslednjem poglavju.

Velikost kozarca

Najpogosteje se v Evropi uporabljajo dve velikosti kozarcev 0.3l in 0.5l, za bolj aromatična piva z intenzivnejšim okusom in višjo stopnjo alkohola so primernejši manjši kozarci, saj te vrste piva pijemo počasneje in z manjšimi požirki, podobno kot vino. V Italiji sta tipični velikosti kozarcev 0.2l in 0.4l. Pomembno je še poudariti, da oznaka volumna (npr. 0.3l) pomeni volumen do oznake na kozarcu (CE oznaka volumna), volumen kozarca do roba je večji, saj mora imeti kozarec še razmak od oznake do vrha okoli 23mm za peno.

Izdelava

Izdelava in kakovost kozarcev je zelo pomemba, tanke stene, tanki robovi, brez napak v steklu (mehurčki, ostri robovi) dajeta kozarcu dodatno eleganco in vplivata na doživetje pitja piva.

Vzdrževanje

Ne moremo si več predstavljati, da bi kozarce prali ročno, zato je zelo pomembno, da so kozarci primerni za pranje v pomivalnem stroju in odporni na trenje ter agresivne pralne praške, ki povzročajo bele lise ter, da imajo primerno življensko dobo.

Osnovni tipi kozarcev

Pokal

Eleganten tulipan ujame sladke arome škotskih, belgijskih in ameriških alejev ter odlično vzdržuje peno.

Pokal je kozarec za pivo, sestavljen iz treh delov: podstavka, peclja in čaše. Poznamo številne izvedenke pokala. Čaša je lahko širša in nižja, pecelj krajši (kozarec za pivo Bristol) ali pa je čaša ožja in višja ter pecelj daljši (kozarec za pivo Typ86). Vsi pokali imajo čašo v zgornjem delu zaprto oz. zožano, s tem aroma ostane v kozarcu, ravno tako se dlje časa ohrani pena. Pokal s prsti držimo za pecelj, kar omogoča, da pivo ostane dlje časa hladno. Pokali so primerni za vse vrste piva, predvsem za bolj aromatična piva.

Tulip

Eleganten tulipan ujame sladke arome škotskih, belgijskih in ameriških alejev ter odlično vzdržuje peno.

Tulip je kozarec za pivo, sestavljen iz treh delov: podstavka, peclja in čaše. Poznamo številne izvedenke tulipa. Čaša je lahko širša in nižja, pecelj krajši (kozarec za pivo Panama) ali pa je čaša ožja in višja ter pecelj daljši (kozarec za pivo Sommelier. Vsi tulipi imajo čašo v zgornjem delu zaprto oz. zožano, ki se čisto pri vrhu odpre, s tem se aroma ob stenah kozarca dviguje in sprošča iz kozarca. Pokal s prsti držimo za pecelj, kar omogoča, da pivo ostane dlje časa hladno. Pokali so primerni za vse vrste piva, predvsem za bolj aromatična piva ter tudi za degustacije piva.

Kelih

Kelih je kozarec za pivo, sestavljen iz treh delov: podstavka, peclja in čaše. Vsi kelihi imajo čašo v zgornjem delu popolnoma odprto, s tem se aroma kozarca dviguje in sprošča iz kozarca. Pokal s prsti držimo za pecelj, kar omogoča, da pivo ostane dlje časa hladno. Pokali so primerni za zelo aromatična piva, ki potrebujejo več zraka, da sprostijo svojo pravo aromo.

Pilsner

Pilsner je kozarec za pivo, ozke in visoke oblike elegantne oblike, lahko je v obliki čaše (kozarec za pivo Linea) ali pa ima tudi podstavek (kozarec za pivo Luzern). Pilsner je primeren za svetla piva z manj arome, zaradi ozke oblike dlje časa zadrži peno, poleg tega  lahko bolje vidimo barvo piva in mehurčke, ki se dvigujejo z dna kozarca.

Čaša / Tumbler

Čaša je kozarec za pivo v mnogo izvedenkah (ožji,širši, koničen, trebušast…). Vsem je skupno, da so enostavnih oblik, izdelani samo iz enega dela – čaše in s tem tudi odpornejši. Čaša je najbolj uporabljana vrsta kozarca, predvsem zaradi svoje enostavnosti in lažjega vzdrževanja. Pred leti smo za pitje piva uporabljali samo čaše, ki pa jih vse bolj izpodrivajo elegantnejši pokali. Čaša je primerna za lahktotna piva, z manj arome.

Weizen

Weizen je visok eleganten kozarec izdelan samo iz enega dela – čaše. Ima značilno obliko, v spodnjem delu je širši, v srednjem delu se zoža, da lahko opazujemo barvo piva, v zgornjem pa se spet razširi in tako nastane prostor za značilno peno pšeničnega piva. Kot nam že ime pove, je kozarec za pivo weizen primeren za pšenična piva.

Vrč

Vrč je tradicionalen kozarec za pivo, mnogih oblik. Vsem je skupno, da imajo debele stene in ročko. Manjka mu elegance, vendar je to evergreen kozarec, ki bo ostal v uporabi dokler se bo točilo pivo. Poleg steklenih, poznamo tudi keramične vrče za pivo. Debele stene in ohranjajo temperaturo piva. Ponavadi so vrči težji (tudi 1kg in več), zato ročka pomaga, da kozarec lažje držimo. Vrč je primeren za lažja, manj aromatična piva.

Dodaj odgovor
30 dni jamstva na zadovoljstvo

Možnost vračila izdelkov v 30-ih dneh

Brezplačna hitra dostava

po Sloveniji za naročila nad 64,95 €

Hitro in enostavno plačilo

PayPal, Visa, Mastercard, AmEx, TRR

100% varen in udoben nakup

Varno plačilo z 256-bit SSL enkripcijo