Kozarci za pivo
Pokal
Pokal je kozarec za pivo, sestavljen iz treh delov: podstavka, peclja in čaše. Poznamo številne izvedenke pokala. Čaša je lahko širša in nižja, pecelj krajši (kozarec za pivo Bristol) ali pa je čaša ožja in višja ter pecelj daljši (kozarec za pivo Typ86).
Vsi pokali imajo čašo v zgornjem delu zaprto oz. zožano, s tem aroma ostane v kozarcu, ravno tako se dlje časa ohrani pena.
Pokal s prsti držimo za pecelj, kar omogoča, da pivo ostane dlje časa hladno.
Pokali so primerni za vse vrste piva, predvsem za bolj aromatična piva.
Tulip
Tulip je kozarec za pivo, sestavljen iz treh delov: podstavka, peclja in čaše. Poznamo številne izvedenke tulipa. Čaša je lahko širša in nižja, pecelj krajši (kozarec za pivo Panama) ali pa je čaša ožja in višja ter pecelj daljši (kozarec za pivo Sommelier).
Vsi tulipi imajo čašo v zgornjem delu zaprto oz. zožano, ki se čisto pri vrhu odpre, s tem se aroma ob stenah kozarca dviguje in sprošča iz kozarca.
Pokal s prsti držimo za pecelj, kar omogoča, da pivo ostane dlje časa hladno.
Pokali so primerni za vse vrste piva, predvsem za bolj aromatična piva ter tudi za degustacije piva.
Kelih
Kelih je kozarec za pivo, sestavljen iz treh delov: podstavka, peclja in čaše.
Vsi kelihi imajo čašo v zgornjem delu popolnoma odprto, s tem se aroma kozarca dviguje in sprošča iz kozarca.
Kelih s prsti držimo za pecelj, kar omogoča, da pivo ostane dlje časa hladno.
Kelihi so primerni za zelo aromatična piva, ki potrebujejo več zraka, da sprostijo svojo pravo aromo.
Pilsner
Pilsner je kozarec za pivo, ozke in visoke oblike elegantne oblike, lahko je v obliki čaše (kozarec za pivo Linea) ali pa ima tudi podstavek (kozarec za pivo Luzern/Ritzenhoff).
Pilsner je primeren za svetla piva z manj arome, zaradi ozke oblike dlje časa zadrži peno, poleg tega lahko bolje vidimo barvo piva in mehurčke, ki se dvigujejo z dna kozarca.
Čaša
Čaša je kozarec za pivo v mnogo izvedenkah (ožji,širši, koničen, trebušast…). Vsem je skupno, da so enostavnih oblik, izdelani samo iz enega dela – čaše in s tem tudi odpornejši.
Čaša je najbolj uporabljana vrsta kozarca, predvsem zaradi svoje enostavnosti in lažjega vzdrževanja. Pred leti smo za pitje piva uporabljali samo čaše, ki pa jih vse bolj izpodrivajo elegantnejši pokali.
Čaša je primerna za lahktotna piva, z manj arome.
Weizen
Weizen je visok eleganten kozarec izdelan samo iz enega dela – čaše. Ima značilno obliko, v spodnjem delu je širši, v srednjem delu se zoža, da lahko opazujemo barvo piva, v zgornjem pa se spet razširi in tako nastane prostor za značilno peno pšeničnega piva.
Kot nam že ime pove, je kozarec za pivo weizen primeren za pšenična piva.
Vrč
Vrč (krigel / krigl) je tradicionalen kozarec za pivo, mnogih oblik. Vsem je skupno, da imajo debele stene in ročko. Manjka mu elegance, vendar je to evergreen kozarec, ki bo ostal v uporabi dokler se bo točilo pivo. Poleg steklenih, poznamo tudi keramične vrče za pivo.
Debele stene in ohranjajo temperaturo piva. Ponavadi so vrči težji (tudi 1kg in več), zato ročka pomaga, da kozarec lažje držimo.
Vrč je primeren za lažja, manj aromatična piva.