Pívo velja za najstarejšo1 in najbolj priljubljeno2 alkoholno pijačo na svetu. pripravljen je z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev iz škroba različnih žit. Za varjenje piva se najpogosteje uporablja ječmen, uporablja pa se tudi pšenica, koruza, riž in proso.
V postopku izdelave se uporabi še voda, hmelj in kvas.
Sestavine, uporabljene pri proizvodnji piva, so bogat vir hranil, zato pivo vsebuje magnezij, selen, kalij, fosfor, biotin, krom, B vitamine in druge mikroelemente.3,4
Pivo ima v povprečju tudi kar nekaj kalorij. Malo pivo (3 dl) jih ima okoli 153. Če to primerjamo s kosom polnozrnatega kruha, ki ima okoli 80 kalorij, že bolj razumemo, zakaj pivu včasih rečejo tekoči kruh, pa čeprav pivo ni hrana. Ker vsebuje alkohol, s pivom ne gre pretiravati. Vendar pa kozarec piva, ohlajen na pravo temperaturo, natočen v pravi kozarec, včasih sede bolj kot najboljši kruh.
- Arnold, John P. Origin and History of Beer and Brewing: From Prehistoric Times to the Beginning of Brewing Science and Technology. ISBN 0-9662084-1-2.
- “Volume of World Beer Production”. European Beer Guide. Pridobljeno dne 17. oktobra 2006.
- Drink binges ’cause beer belly'”. BBC News. 28 November 2004. Retrieved 6 November 2006.
- Skilnik, Bob. Is there maltose in your beer?. Realbeer. Archived from the original on 19 December 2007. Retrieved 23 December 2007
- https://www.verywellfit.com/bread-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4114942 pridobljeno 3. 2018