Pivo za zdravje

Ali ste vedeli, da je pivo lahko koristno za vaše zdravje? Samo, če ne pretiravate!

Ko govorimo o koristih ali rizikih za zdravje, je problem v tem, da se piva razlikujejo. Predvsem so piva mikro pivovaren narejena iz zelo različnih sestavin in tako lahko vplivi na zdravje zelo variirajo.

Vseeno pa so znastveniki strnili štiri pozitivne vplive na zdravje, ne glede na tip ali blagovno znamko piva:

B VITAMINI: V Hemingwayevi knjigi Zbogom orožje, Katarinin doktor nosečnici priporoči pitje piva.  Leta 1929, ko je bila knjiga objavljena, so zdravniki res priporočali pitje piva v nosečnosti. Vedelo se je namreč, da je pivo vir B vitaminov, kot so niacin, riboflavin, patotenska kislina, vitaminov B6 in B12 in folata, za katerega znanstveniki danes vedo, da varuje plod pred defekti možganov in hrbtenjače. S spitim malim pivom dobimo v telo do 12% dnevnih potreb B6 vitamina, za katerega se ve, da je koristen na celičnem nivoju in koristen za zdravje srca.

SILICIJ: Ker je pivo narejeno iz polnozrnatega žita in celo nekate zelenjave (nap. iz stročjega fižola…), je pivo vir silicija, ki povečuje kostno gostoto oz. izboljšuje strukturo kosti in s tem moč kosti. Vendar pa je tudi tukaj potrebna previdnost, saj tako kot so znanstveniki dokazali, da je zmerno pitje vina ali piva povezano s povečanjem kostne gostote pri moških in ženskah starih nad 60 let, so dokazali tudi, da se kostna gostota znatno zniža pri ljudjeh, ki so na dan popili več kot dve alkoholni pijači.

LEDVIČNI KAMNI: Italjani so ugotovili, da pitje piva lahko zmanjša pojav ledvičnih kamnov kar za 41%. Nekateri ugibajo, da naj bi bila za to zaslužna visoka vsebnost vode in diuretični učinek. Vsekakor kaj takega ne velja za pitje sode ali punča. Zanju so namreč dokazali, da povečata tveganje nastanka ledvičnih kamnov.

KARDIOVASKULARNE BOLEZNI: Povzeto po Harvard School of Public Health: zmerno pitje alkohola je povezano z zmanjšanjem tveganja za kardiovaskularne bolezni. Za zmerne pivce alkohola naj bi bil rizik za srčni infarkt za 30-35% manjši kot za pivce, ki ne pijejo alkohola.

 

https://www.medicaldaily.com/4-health-benefits-beer-drinking-antioxidants-b-vitamin-and-protein-are-there-dont-overdo-it-258658;

Price CT, Koval KJ, Langford JR. Silicon: a review of its potential role in the prevention and treatment of postmenopausal osteoporosis. International Journal of Endocrinology. 2013.

Ferraro PM, Taylor EN, Gambaro G, et al. Soda and other beverages and the risk of kidney stones. Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 2013.

30 dni jamstva na zadovoljstvo

Možnost vračila izdelkov v 30-ih dneh

Brezplačna hitra dostava

po Sloveniji za naročila nad 64,95 €

Hitro in enostavno plačilo

PayPal, Visa, Mastercard, AmEx, TRR

100% varen in udoben nakup

Varno plačilo z 256-bit SSL enkripcijo